Gifflar fyllda med äppelmos!
Här kommer receptet:
Recept 12-16 gifflar
50 gr jäst
25 gram smör
1 dl mjölk
1 dl vatten
3/4 tsk salt
1 tsk socker
ca 5½ dl mjöl
Äppelmos
ägg och pärlsocker till pensling
och garnering
Smula jästen i en skål, smält matfett i kastrull, tillsätt
mjölken och vattnet i matfettet. Kontrollera temperaturen, 37 grader,
fingervarmt. Häll blandningen över jästen, rör om.
Tillsätt salt, socker och ca 4½ dl av mjölet. Arbeta degen kraftigt i
skålen. Tillsätt mer mjöl om degen verkar för lös. Låt jäsa
övertäckt 20-30 min. Dela sedan degen i 2 delar. Forma varje del
till en stor bulle. Kavla sedan ut varje rundel till ca 25 cm i diameter.
Skär varje rundel till 6-8 snibbar. Lägg en tsk äppelmos i snibbens
breda del. Rulla ihop till en giffel. Böj dem lätt, låt jäsa 20-30 min.
Pensla sedan gifflarna med ett uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
Grädda gifflarna i 7-12 min i 250 grader.
Låt svalna något, ät och njut!
'
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar