söndag 17 januari 2016

Småkakor



Vi inledde terminen med att baka småkakor, det blev drömmar, chokladsnittar och kolakakor. Kakorna fick både traditionellt utseende och ett lite mer modernt snitt.  


Recept:


Drömmar 40-50 st
ugnstemperatur: 150 grader, gräddas i ca 20 min, mitten av ugnen


75 gr smör
1½ dl socker
½ dl olja (neutral smak)
2½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker


1. Sätt på ugnen
2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst
3. Tillsätt oljan och rör smeten pösig
4. Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker
5. Rör ner mjölblandningen i smör/socker smeten
6. Rulla degen till längder, dela i bitar och rulla till  små bollar
7. Grädda








Chokladsnittar ca 60 st
ugnstemperatur: 225 grader, gräddas i ca 12 min, mitten av ugnen


200 gr smör
2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


äggvita till pensling + pärlsocker


1. Sätt på ugnen
2. Rör rumsvarmt fett och socker poröst
3. Rör ner kakao, vaniljsocker, äggulan och vattnet
4. Tillsätt sedan mjölet blandat med bakpulvret
5. Arbeta ihop till en deg
6. Dela degen i fyra delar
7. Rulla ut delarna till längder, lika långa som plåten
8. Lägg på plåten, bakplåtspapper
9. Platta till dem något
10. Pensla med äggvita
11. Strö på pärlsocker
12. Grädda längderna
13. Skär längderna i sneda bitar
14. Låt svalna


Kolakakor ca 35 st
Ugnstemperatur: 175 grader, gräddningstid 10-12 min


100 gr smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


1. Sätt på ugnen
2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
3. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret
4. Arbeta till en deg
5. Rulla ut degen till tre fingertjocka längder
6. Lägg på bakplåtspapper
7. Platta till längderna något
8. Grädda i ugnen
9. Skär längderna i bitar när de fortfarande är varma
Drömmar gräddas


Chokladsnittar




Modern design


Kolakakor





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar