Julen närmar sig, vi tjuvstartar med att baka lussebullar. Det blev både klassiska lussebullar med russin men även lussebullar med smör, socker och kanel. Ta det lugnt med mjölet då lussebullar
lätt blir torra.
Recept - Lussebullar
14-16 st, 225 grader
½ pkt jäst
75 gr smör
2 dl mjölk
½-1 påse saffran
1 krm salt
3 msk strösocker
5-6 dl vetemjöl
½ dl russin
till pensling - uppvispat ägg ev pärlsocker
1. Smula jästen i en skål
2. Smält smör, tillsätt mjölken i smöret. Blandningen
ska vara fingervarm, 37 grader.
3. Häll blandningen över jästen, rör om. Tillsätt
stött saffran, socker och salt. Tillsätt mjölet. Börja
med 4 dl mjöl, tillsätt sedan mer efterhand. Degen ska
inte vara för hård.
4. Arbeta degen smidig.
5. Låt jäsa minst 10 min.
6. Baka ut degen på önskat sätt.
7. Låt återigen degen jäsa.
8. Pensla lussebullarna med ett uppvispat ägg.
9. Grädda bullarna i ugnen i 7-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar